Pittig Indonesisch eten

De pittigste Indonesische gerechten

We weten allemaal dat er tijdens het bereiden van Indisch eten niet wordt teruggedeinsd voor een flinke scheut sambal. Breekt het zweet je alleen al uit bij het woord sambal? In deze blog waarschuwen we je voor een aantal pittige gerechten. Daarnaast een aantal tips voor als je mond toch in de brand komt te staan.

Smaakmakers

Je zult het niet verwachten maar pepers zijn van origine geen Indonesisch ingrediënt. Zo brachten Europeanen de peper mee vanuit Zuid-Amerika. Peper werd geaccepteerd in de Indische keuken en is inmiddels een essentieel onderdeel geworden. Echte smaakmakers in Indonesische gerechten zijn uien, knoflook, rode en groene peper (lombok) en gefermenteerde garnalenpasta (trassi). Daarnaast kennen we nog de Cabe rawits, hele scherpe kleine rode pepertjes. Wanneer je de Indonesische keuken niet gewend bent blijf dan ver bij deze pepertjes vandaan!

Pittige gerechten

Houd je wel van een pittig gerecht? Dan kun je altijd aangeven dat je je gerecht graag pedis (heet) wilt hebben. Hieronder nog een aantal pittige gerechten:

Ikan Pepesan – pittig gekruide makreel
Ajam Boemboe Bali – kip in pittige rode saus
Ajam Boemboe Roedjak – kip in pittige zoetzure saus
Ajam Boemboe Atjar – kip in hete gele saus
Ajam Curry – pittig gekruide kip uit de oven
Ajam Pedis – pittige kip
Ajam Masak- pittige kip
Dending Boemboe ketjap – pittig gekruid rundvlees
Boemboe Roedjak – pittig gekruid rundvlees
Rendang Padang – pittig gekruid rundvlees
Babi Ketjap Pedis – varkensvlees in pittige ketjapsaus
Babi Rendang – scherp gekruid varkensvlees

Eerste hulp bij brand

Ai, je hebt toch per ongeluk een hete peper in je mond gestopt of een hapje sambal doorgeslikt. Wat te doen:

  • Neem een hapje suiker, dat compenseert de sterke smaak.
  • Neem een hap rijst, de rijst zal de kruiden opnemen.
  • Eet kroepoek, ook dit zal de kruiden opnemen.
  • Neem een slok melk.
  • Drink vooral geen water of bier, dit maakt het vaak alleen maar erger!

Stel dat je weet dat je niet erg goed tegen scherp eten kan, eet dan van tevoren een bakje yoghurt. De yoghurt laat een laagje achter in je mond waardoor de kruiden minder goed kunnen worden opgenomen.