Java

Het eiland Java en de Borobudur

Geen land bestaat uit zoveel eilanden als Indonesië, daarmee is het ‘s werelds grootste eilandstaat. Doordat de Indonesische bevolking verdeeld is over al deze eilanden zijn er vele verschillende culturen, religies en cuisines ontstaan. De naam Javaans Eetcafé is afgeleid van het Indonesische eten op het eiland Java. Voor inwoners van Java betekent echt Indonesisch eten bijvoorbeeld iets heel anders dan voor inwoners van het nabijgelegen eiland Bali.

Java is het grootste Indonesische eiland, ruim drie keer zo groot als Nederland! Ook ligt in West-Java de hoofdstad van Indonesië, Jakarta. Een leuk weetje is dat Jakarta van 1619 tot 1719 Batavia heette, deze naam gaf de VOC aan de stad toen Indonesië een kolonie was van Nederland. Net als in de meeste delen van Indonesië, wordt Java gekenmerkt door de Islamitische cultuur en het tropische klimaat. De temperaturen liggen het gehele jaar door boven de 20 graden, heerlijk voor een vakantie dus! Let daarbij wel op de gemiddelde neerslag gedurende het jaar, want voor je het weet vertrek je middenin het regenseizoen.

Java kent tientallen bezienswaardigheden die stuk voor stuk de moeite waard zijn om te bezoeken. Java ligt, net als de andere eilanden, op schuivende tektonische platen. Dat wil zeggen dat er actieve vulkanen op de eilanden zijn. Toeristen plannen vaak meerdaagse wandeltochten om een vulkaan te beklimmen. De meest actieve vulkaan is “de Merapi” op Midden-Java. In de 19e eeuw werd een prachtige tempel ontdekt in de buurt van de Merapi. De tempel van Borobudur, deze staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Naar schatting is de tempel in de periode 750-850 gebouwd. De Borobudur is een boeddhistische tempel, gebouwd om heilige boeddhistische voorwerpen te eren. Dit weten we door de zogeheten stoepa’s die op de tempel zijn gebouwd. Stoepa’s zijn ronde bouwwerken op een vierkant plateau. Deze stoepa’s zijn in heel Azië te bewonderen. Vandaag de dag is het bouwwerk nog altijd gespreksonderwerp voor archeologen en wetenschappers omdat nog niet alle vragen over het bouwwerk beantwoord zijn.

Stoepha Borobudur
Een stoepa op de Borobudur

In ons restaurant willen we je graag kennis laten maken met de Javaanse cultuur en keuken. Daarnaast schrijven we blogs voor achtergrondinformatie over de Javaanse geschiedenis, religies en natuurlijk overheerlijke gerechten.