Indonesie

Tien weetjes over Indonesië

Naast het feit dat de Indische keuken heerlijke gerechten heeft, is er veel te leren over het fascinerende land Indonesië. In deze blog zullen 10 leuke weetjes over dit land besproken worden.

1.Indonesië heeft 258.316.051 inwoners en is daarmee het op drie na grootste land ter wereld. Tevens heeft het land de grootste moslimbevolking, hoewel de islam geen staatsreligie is.

2. De hoofdstad van Indonesië is Jakarta. In Jakarta is er een wet die het mensen verbiedt om geld te geven aan bedelaars, straatmuzikanten of onofficiële gidsen. Op deze manier wordt er geprobeerd orde te creëren in de stad. Mensen die deze wet overtreden kunnen een gevangenisstraf van zes maanden of een boete van €4000 krijgen.

3. Indonesië heeft maar liefst 14.572 eilanden. De meerderheid van deze eilanden zijn onbewoond. Er wordt geschat dat ongeveer 3000 van alle eilanden bewoond is, dit is iets meer dan 20 procent van alle eilanden.

4. Java is het grootste eiland van Indonesië. Er wonen ongeveer 115 miljoen inwoners op dit grote eiland. Dit is bijna de helft van alle inwoners van Indonesië.

5. In Indonesië wordt het als onbeleefd beschouwd als je je linkerhand gebruikt tijdens het eten. Gebruik daarom je rechterhand. Je linkerhand wordt als onrein gezien in dit land. Ook is het onbeleefd om met je rechter wijsvinger te wijzen naar plaatsen, dingen of personen. In Indonesië is het gebruikelijk om daarvoor je rechter duim te gebruiken, daarbij houd je je andere vier vingers gesloten.

6. Wil je in Indonesië bij iemand op bezoek gaan? Maak dan eerst een afspraak! Onaangekondigde bezoeken worden niet verwacht. Als je bij Indische mensen gaat eten, moet je wachten met eten tot de gastheer begonnen is. Netjes je bord leeg eten, zoals in Nederland, is niet nodig. Indonesiërs maken altijd meer eten dan nodig is. Als je je bord wel leeg eet, betekent dat in hun ogen dat je nog honger hebt en krijg je zo weer een paar gerechten voorgeschoteld!

7. Omdat de meerderheid van de bewoners van Indonesië moslim is (85%), wordt er niet veel alcohol gedronken. Daarnaast houden Indonesiërs van lauw drinken. In niet-toeristische gebieden zijn nergens gekoelde dranken te verkrijgen.

8. Indonesiërs maken veel gebruik van afkortingen of samenvoegingen van woorden. Een voorbeeld is wiskul, wat afkomstig is van wisata kuliner. Dit bekent culinair toerisme. Ook wordt de samenvoeging nasgor vaak gebruikt als Indonesiërs nasi goreng bedoelen.

Indonesische Nasgor

Indische “Nasgor”

9.Indonesië is een kolonie van Nederland geweest. Nederlandse handelaren hadden in die tijd het alleenrecht op specerijen en zij zijn hier erg rijk mee geworden. Door de Nederlandse beïnvloeding in die tijd, zijn er Nederlandse woorden die nog steeds in Indonesië worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn: debat, gratis, handel, jas, notaris, rekening, wastafel en wortel. Omgekeerd kent de Nederlandse taal ook woorden die afkomstig zijn uit Indonesië zoals nasi, saté en sambal.

10. Een zwangere vrouw mag in Indonesië niet in tempels komen. Als een vrouw zwanger is, wordt zij als onrein gezien. Als het kind eenmaal geboren is, mag hij of zij het eerste half jaar niet de grond aanraken. Dit geldt alleen op het eiland Bali. Als dit half jaar voorbij is, vindt er een grote ceremonie plaats.

Geen plek voor vrouwen tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is dit geen plek voor zwangere vrouwen