Lekkere Indische nagerechten

De Indische keuken kent een grote verscheidenheid aan gerechten. De Indische keuken heeft invloeden van de Chinese, Indiase, Arabische en zelfs de Nederlandse keuken. Het land Indonesië bestaat uit vele eilanden en de meeste hiervan kennen hun eigen recepten, die met specifieke kruiden worden bereid. Het gerecht Sumatra bijvoorbeeld is in het algemeen veel minder pittig op Java dan op andere eilanden. De gerechten van Oost-Java kenmerken zich door de zoete smaak. Op dit eiland wordt veel gebruik gemaakt van Javaanse bruine suiker: Gula Djawa. Ook wel palmsuiker genoemd. Dit product wordt vaak gebruikt in de bereiding van nagerechten. Op het gebied van nagerechten heeft de Indische keuken een kleiner assortiment. Kue Lapis (oftewel spekkoek) is misschien wel het bekendste nagerecht dat Indonesië te bieden heeft, maar er zijn veel andere Indische nagerechten die minstens net zo lekker zijn!

Neem bijvoorbeeld ‘Kwee Dadar’. Dit is een Indonesisch flensje gevuld met geraspte kokos en de Javaanse bruine suiker Gula Djawa. Door de opvallende groene kleur trekt dit gerecht ieders aandacht. Een ander Indisch nagerecht dat ook wel bekend staat als de ‘Indische balletjes’ is Kelepon. Deze balletjes zijn gemaakt van pandandeeg. Ook dit nagerecht is bereid met de Javaanse bruine suiker Gula Djawa. De Indische balletjes worden gegarneerd met geraspte kokos. ‘Kelapa Mudah’ is een andere specialiteit uit de Indische keuken. De letterlijke vertaling van Kelapa Mudah is jonge kokosnoot. Dit is dan ook het belangrijkste ingrediënt van dit nagerecht. Het is een ander soort kokosnoot dan de bruine soort die wij kennen; deze jonge kokosnoot is namelijk groen. De inhoud van de kokosnoot wordt zo bewerkt dat deze drinkbaar wordt. Aan dit mengsel wordt rozenstroop toegevoegd en dan is het drankje bijna klaar voor.. Ijskoud is dit drankje het lekkerst, daarom worden er vaak nog ijsblokjes toegevoegd. Een ander Indisch nagerecht dat ook redelijk bekend is in Nederland, is Pisang Goreng. Dit wordt ook wel gebakken banaan genoemd. De bananen worden ondergedompeld in beslag en deze worden vervolgens gebakken. Een echte aanrader.

Als je de volgende keer Indisch gaat eten, houd deze informatie dan goed in je achterhoofd. Eet je de volgende keer iets minder vol in alle rijstgerechten want de nagerechten zijn net zo lekker!

Kwee Dadar

Kwee Dadar

Kelepon
Kelepon

Kelapa Mudah
Kelapa Mudah

Pisang Goreng

Pisang Goreng