Rijstvelden

De ultieme korrel

Wij Nederlanders zijn van origine geen rijsteters en daarom kunnen we nog heel wat van de Indonesische rijstcultuur leren. In deze blog vertellen we je over de rijstvelden en volgt er een handleiding voor het bereiden van rijst als een echte topchef.

In Indonesië kun je je eindeloos vergapen aan de rijstvelden die prachtige groene landschappen vormen. Het is opgebouwd uit verschillende niveaus, wat als slim irrigatiesysteem dient, doordat op deze manier alleen het bovenste niveau van water hoeft te worden voorzien. Het rijst zaadje groeit uit tot een klein sprietje en het sprietje groeit uit tot een plantje. Als de plant volgroeid is laten ze de velden leegstromen zodat de planten geel worden. Nu is het klaar om geoogst te worden. Vroeger gebeurde al het werk met de hand, van monnikenwerk tot zware arbeid. De oogst vindt 3 tot 4 keer per jaar plaats, afhankelijk van het soort rijst.

Arbeiders in de rijstvelden
De arbeiders in de rijstvelden die elk sprietje met de hand plaatsen.

Het rijstwoordenboek

Nasi putih – Langkorrelige witte rijst
Nasi ketan – Kleverige rijst
Nasi kuning – Gele rijst
Nasi goreng – Pittige gebakken rijst

Rijst bereiden

Heb je zin en tijd om rijst zorgvuldig te bereiden voor optimaal resultaat? Volg dan de volgende stappen.

Stap 1. Er zijn vele soorten rijst. Kies zorgvuldig de juiste rijstsoort uit dat het best past bij het gerecht dat je wilt bereiden. Let op: iedere rijstsoort vergt een andere bereiding (zie verpakking).

Stap 2. Per persoon moet je rekening houden met 75 gram rijst, dit is ongeveer een kopje. De verhouding die normaliter gehanteerd wordt is 1 deel rijst / 2 delen water. Uitzondering: sommige rijstsoorten vergen minder water, check dus altijd de verpakking.

Stap 3. Het is tijd om te gaan koken. Wanneer je de rijst in de pan doet wordt het water iets wit van kleur. Dit is het zetmeel dat in het water terecht komt. Wil je dat de rijst niet kleverig wordt, dan moet je de rijst eerst een aantal keer spoelen totdat het zetmeel van de rijst is gewassen.

Stap 4. Voeg kruiden toe! Afhankelijk van je gerecht kun je ervoor kiezen om kruiden mee te koken. Kies bijvoorbeeld knoflook- of kerriepoeder, een kaneelstokje of een laurierblaadje.

Een andere tip is om wat kippenbouillon of wijn toe te voegen zoals dat ook bij risotto wordt gedaan.

Stap 5. Kook de rijst zolang dat volgens de verpakking nodig is.

Stap 6. Laat de rijst na garen met de deksel op de pan, minstens 10 minuten. Vaak wordt dit vergeten omdat er te laat aan de bereiding van de rijst wordt begonnen en dat is heel erg zonde. Wanneer je de rijst laat nagaren trekt al het vocht in de rijst waardoor het de optimale structuur en geur krijgt.

Stap 7. Afhankelijk van je gerecht kun je de rijst na het koken nog even kort roerbakken met arachide- of kokosolie. Hierdoor maak je de rijst net iets knapperig, wat bijvoorbeeld erg lekker is wanneer je nasi goreng gaat eten. Ook bami wordt vaak nog even gebakken voordat het wordt geserveerd of voordat het de soep in gaat voor een heerlijke bamisoep.
Ben je een echte liefhebber van rijst? Overweeg dan om een rijstkoker aan te schaffen. Dit gaat je een hoop tijd besparen in de toekomst.