De Indonesische Rijsttafel

Achtergrond – Javaanse rijsttafel

In deze blog meer achtergrondinformatie over de Javaanse rijsttafel en uit welke gerechten de rijsttafel bestaat. Daarnaast nog wat handige weetjes voor als je zelf de handen uit de mouwen wilt steken om en een rijsttafel voor te bereiden.

Achtergrond

De rijsttafel is van oorsprong niet Indisch,het is bedacht door Nederlanders in Nederlandsch Indië. De Nederlanders hadden Indisch personeel die het huishouden deden en kookten. Het Indische eten viel enorm in de smaak dus wanneer er een feest was lieten de Nederlanders enorme rijsttafels bereiden om rijkdom uit te stralen. Uiteindelijk werden deze rijsttafels populair en namen de Nederlanders deze cuisine mee naar huis. Echter was in Nederland geen kok in staat om deze rijsttafels te maken, dus gingen ze naar lokale Indische eettentjes en lieten ze daar een rijsttafel serveren.

Gerechten

Onze Javaanse rijsttafel bestaat uit onderstaande 12 gerechten en wordt geserveerd met verschillende soorten rijst. De rijsttafel bestaat uit milde gerechten tot hele pikante gerechten. Zo kun je de smaakpapillen laten wennen aan de pittige kruiden.

Soto ayam: Indische kippensoep met groenten en ei
Babi ketjap: varkensvlees in ketjapsaus
Ayam kari: Javaanse kip kerrie
Daging setan: gekruid gestoofd rundvlees (duivelse runderlappen)
Stokje saté babi: varkensvlees spies sate
Stokje saté ayam: kip spies sate
Atjar ketimun: zure komkommersalade
Rujak manis: fruit met een zoete, pittige ketjapsaus
Sambal goreng buncis: pittig gekruide boontjes
Sayur lodeh: groenten gestoomd in kokosmelk
Sambal goreng telor: hete eieren
Sambal goreng kentang: pittige frietjes
Seroendeng: geschaafde kokos

Zelf een rijsttafel maken

Wil je zelf een rijsttafel maken? Dan volgen hier enkele tips:]

  1. Schakel een Indische vriend(in) of vraag eens rond in je kenniskring of ze ervaring hebben met een rijsttafel. Het is een flinke klus dus alle hulp is welkom.
  2. Conimex is uit den boze. Ga voor de ingrediënten altijd naar een toko in plaats van een supermarkt. Meestal hebben ze bij de supermarkt niet alle ingredienten en bij de toko zijn Indische ingrediënten van betere kwaliteit.
  3. Begin op tijd. Ten eerste moeten er veel inkopen gedaan worden, groenten en vlees moeten gesneden worden, het koken zelf vergt veel voorbereiding in de keuken qua aantal pannen dat je nodig hebt etc. Maak een lijst voor jezelf om stap voor stap te werk te gaan.
  4. Sommige gerechten kun je dagen van tevoren maken en invriezen, dan sta je niet uren achter elkaar in de keuken. PS: de sauzen smaken zelfs veel lekkerder als ze minstens een nacht hebben kunnen rusten. Dan zijn alle kruiden goed in het vlees getrokken en is de smaakbeleving dus veel intenser!